Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

WA autoverzekering vergelijken

De Wettelijke Aansprakelijkheid moet je altijd minimaal verzekeren. De minst uitgebreide maar wel goedkoopste autoverzekering. WA autoverzekeringen vergelijken bij Contractvergelijker betekent besparen op je premie en kiezen uit de beste verzekeraars. 

Bespaar tot €225

Bereken je premie

Ga snel naar:

Wat is een WA autoverzekering?

Met een WA autoverzekering hoef je de schade die je aan (bezittingen van) anderen veroorzaakt niet te betalen. Veroorzaak jij met je auto een aanrijding en heeft een ander daardoor schade? Dan wordt die schade vergoed. Niet alleen de schade aan een auto of fiets maar ook aan spullen of gevolgschade. Gevolgschade kan van alles zijn, bijvoorbeeld een tijd niet kunnen werken of schadeclaims van anderen.

Autoverzekering - Auto

Wat dekt een WA autoverzekering?

Ongelukken in het verkeer kunnen enorme schade met zich meebrengen. Wat dekt een WA autoverzekering? Omdat de schade groot kan zijn, zijn de verzekerde bedragen hoog: 6,07 tot 7,5 miljoen euro als het om letselschade aan personen gaat en tot 2,5 miljoen euro als het om materiële zaken gaat. 

Type schade en je verzekering WA dekking WA+ dekking Allrisk dekking
Schade aan anderen Ja Ja Ja
Diefstal en inbraak Nee Ja Ja
Ruitschade Nee Ja Ja
Storm- en brandschade Nee Ja Ja
Schade door eigen toedoen Nee Nee Ja
Vandalisme Nee Nee Ja

WA als minimale vereiste

Een WA verzekering is minimaal verplicht. Stel je voor dat je een voetganger aanrijdt, dit kan een grote schadeclaim opleveren. Misschien moet het slachtoffer wel een been missen, kan hij of zij nooit meer werken, zijn er littekens in het gezicht of moeten er meerdere dure operaties worden uitgevoerd. Vooral letselschade, schade aan het lichaam, kan veel geld kosten. Met een WA autoverzekering ben je hiervoor verzekerd. Daarnaast kan er schade zijn aan spullen: de auto, fiets, rollator, een laptop in de auto en ga zo maar door. Al die zaken zijn verzekerd. 

Alleen schade aan anderen

De WA autoverzekering betaalt alleen schade van anderen, niet die van jouzelf. Tenzij je je niet aan de regels hebt gehouden en bijvoorbeeld dronken achter het stuur zat, of niet in het bezit was van een rijbewijs. In dat geval betaalt de verzekering wel aan het slachtoffer, maar wordt het geld op jou als bestuurder verhaald.

Andere soorten dekkingen

Autoverzekering - Onderhoud WA+ dekking

Met een WA+ verzekering ben je ook verzekerd tegen diefstal.

Autoverzekering - Auto Allrisk dekking

Met een Allrisk verzekering ben je ook verzekerd bij schade aan je eigen auto.

Autoverzekering - Autopech Aanvullende dekking

Inzittende en schades aanvullend verzekerd voor een perfecte dekking. 

Verschillende WA verzekeringen

WA autoverzekeringen verschillen onderling niet veel. De basis WA verzekering is overal hetzelfde. De verschillen zitten meestal in andere dingen: acceptatiecriteria, premie-opbouw en het effect van schadeclaims. Ook zijn er verschillen in opzegtermijn, premiekortingen en aanvullende dekkingen. Het loont dus zeker om WA autoverzekeringen te vergelijken.

Aanvullende dekking

De basis van een WA verzekering is bij elke verzekeraar gelijk, maar er kan wel sprake zijn van aanvullende dekking. Bijvoorbeeld recht op hulp in het buitenland of recht op vervangend vervoer. Daarom is het zeker de moeite waar om WA autoverzekeringen te vergelijken.

Wanneer je auto WA verzekeren?

Een WA verzekering is minimaal verplicht als je een auto hebt. Vanaf het eerste moment dat je de auto in je bezit hebt. Je kunt ook voor een meer uitgebreide autoverzekering kiezen: WA+ beperkt casco of allrisk. Met een WA+ beperkt casco is schade door onder meer storm, brand of diefstal verzekerd en bij een allrisk verzekering zo’n beetje alle schade, ook die aan de eigen auto. Voor welke dekking je kiest hangt af van je portemonnee (hoeveel premie kan en wil je betalen) en van de leeftijd van de auto. Doorgaans kies je voor een WA verzekering als je auto wat ouder is, ouder dan een jaar of 8.

Algemeen - Vergelijken

WA verzekering is verplicht

Je bent verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Het is strafbaar om zonder autoverzekering de weg op te gaan. Zelfs als je niet in de auto rijdt moet deze wel verzekerd zijn. Rijd je langere tijd niet, dan kan je de autoverzekering wel opschorten. Je auto mag dan niet de weg op, en zelfs niets geparkeerd staan op de openbare weg. Deze verzekeringsplicht is om andere verkeersdeelnemers te beschermen. Zij kunnen immers door jou (ernstige) schade oplopen en willen die schade vergoed krijgen. Zoals we hiervoor al zagen kan schade in de miljoenen lopen. De autoverzekering opschorten kan alleen als je via de RDW je kenteken schorst.

Eigen risico verlagen

In de regel geldt er bij een WA autoverzekering geen eigen risico. Het eigen risico is een vooraf afgesproken bedrag dat je moet betalen als je een beroep doet op je verzekering. De hoogte van het eigen risico hangt onder meer af van de oorzaak van de schade, de mate van beveiliging van de auto, de leeftijd van de bestuurder en van het gekozen reparatiebedrijf. Lees de polisvoorwaarden goed door om precies te weten wat je eigen risico is. Geldt er wel een eigen risico, zoals meestal bij een WA+ beperkt casco of allrisk verzekering, dan is het eigen risico verlagen soms mogelijk. Je betaalt dan meer premie. Andersom kan ook: een hoger eigen risico tegen een lagere premie.

Alle WA autoverzekeraars vergelijken

Unive
DITZO
Nationale Nederlanden
FBTO
Centraal beheer
Allianz Direct

WA premies berekenen

Om WA premies te berekenen heb je een aantal gegevens nodig. Je kunt dat handig online doen en hebt binnen een minuut antwoord. Vul de gevraagde gegevens in, zoals je leeftijd, schadevrije jaren (no claim), natuurlijk het kenteken van je auto en je postcode. In het ene gebied is verzekeren van je auto goedkoper of juist duurder dan in het andere. Je kunt zo gemakkelijk en snel WA premies berekenen, maar ook eens kijken wat een WA + beperkt casco of allrisk verzekering kost. Bij Contractvergelijker kan je snel alle autoverzekeringen vergelijken!

WA verzekering vergelijken

Wil jij de goedkoopste WA verzekering afsluiten? Dan doe je dat bij Contractvergelijker. Onafhankelijk advies over de beste verzekeraars en autoverzekeringen vergelijken werkt bij ons gemakkelijk en snel. Je sluit binnen enkele minuten de beste autoverzekering af en kunt meteen met je nieuwe auto wegrijden. Alles online geregeld, ook ’s avonds en in het weekend. Naast de goedkoopste WA verzekering sluit je via Contractvergelijker ook de goedkoopste WA+ beperkt casco, allrisk verzekering en allerlei andere verzekeringen voor je auto af. Inzittendenverzekeringen, pechhulp of een rechtsbijstandverzekering bijvoorbeeld.

Bespaar tot €225

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over WA autoverzekeringen

Een WA autoverzekering is de verzekering die wettelijk minimaal verplicht is voor je auto. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Schade aan je eigen auto is met een WA autoverzekering nooit gedekt.

Met een WA dekking ben je verzekerd voor alle schades die je met je auto aan een ander toebrengt. Het gaat om materiële schade, zoals schade aan een andere auto, én om letselschade. Dus ook als iemand bij een aanrijding gewond raakt, ben je verzekerd voor de kosten die dit met zich meebrengt.

Welke dekking het beste bij je auto past, hangt vooral af van hoe oud je auto is. Heb je een oude auto? Dan kan WA de beste keuze zijn. Maar nieuwere auto's kun je beter wat uitgebreider verzekeren. Onderstaand overzicht kun je als richtlijn gebruiken.

Leeftijd autoDekking autoverzekering
0 - 5WA volledig casco (allrisk)
6 - 10WA beperkt casco
ouder dan 10 jaarWA

Goed nieuws! Bij een WA verzekering geldt er nooit een eigen risico. Breid je je autoverzekering uit met beperkt casco of volledig casco? Dan heb je mogelijk wel een eigen risico. Dit staat dan op je polisblad.

Van alle verschillende dekkingen is de WA dekking het goedkoopst. Toch zijn de verschillen groot tussen de verschillende verzekeraars. Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vergelijk dan eenvoudig WA verzekeringen bij Contractvergelijker.

In principe wel ja, als jij aansprakelijk bent voor de aanrijding.  Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Is één van onderstaande situaties van toepassing? Dan mag je verzekeraar de schadevergoeding op jou verhalen.

  • Je veroorzaakte de schade onder invloed van alcohol of drugs.
  • Je veroorzaakte de schade met opzet.
  • Je reed zonder geldig rijbewijs.