Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Zorgverzekering kiezen 2023

Een nieuwe zorgverzekering kiezen kan lastig zijn. Er is zoveel keuze! Bij Contractvergelijker geef je aan wat je wel en niet belangrijk vindt en je ziet meteen wat voor jou de beste zorgverzekering is. Basisverzekering én aanvullende verzekeringen. 

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Hulp bij een zorgverzekering kiezen

Wil je hulp bij een zorgverzekering kiezen dan zit je hier goed. Lees alles over de basisverzekering, het eigen risico, aanvullende verzekeringen en je tandartsverzekering. Wat is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis? Is een budgetpolis iets voor mij en welke aanvullende verzekeringen moet ik nemen? Allemaal vragen die meespelen bij de keuze van je zorgverzekering. Elk jaar overstappen van zorgverzekering kan je geld opleveren, je kunt er namelijk flink mee besparen op je maandelijkse premie.

Zorgverzekering - Ziekenhuis

Bespaar op je zorgpremie

Je kunt op allerlei manieren besparen op je zorgpremie. Om te beginnen door te kiezen voor zorgverzekeringen vergelijken bij Contractvergelijker. Andere mogelijkheden zijn kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico, gebruik maken van een collectieve verzekering of van een speciale verzekering.

Algemeen - Spaarpot euro

Keuze voor vrijwillig eigen risico

Het standaard eigen risico is €385 per jaar. Je kunt dit naar keuze met maximaal €500 per jaar verhogen. Je betaalt dan minder premie.

Kies een collectieve zorgverzekering

Collectieve zorgverzekeringen zijn goedkoper. Misschien behoor je tot een bepaalde beroepsgroep, werk je in een bepaalde sector of ben je aangesloten bij een vereniging. Je kunt dan gebruik maken van deze korting op je premie.

Zorgverzekering kiezen 18 jaar

Als je 18 jaar wordt moet je voor het eerst zelf een zorgverzekering kiezen. Dit kan best lastig zijn. Lees alle informatie en maak gebruik van Contractvergelijker zodat je de beste zorgverzekering vindt tegen de laagste premie.

Kies een studentenverzekering

Met een studentenverzekering ben je meestal goedkoper uit. En ze hebben nog meer voordelen. Vaak zijn zaken als anticonceptie, fysiotherapie bij sportblessures en een uitgebreide dekking voor zorg in het buitenland ook verzekerd.

Zorgverzekering bij zwangerschap

Ben je zwanger, dan heb je bepaalde zorg nodig die niet in het basispakket zit. Denk aan zwangerschapscursussen, eigen bijdrage voor ziekenhuisbevalling en kraamzorg en extra kraamzorg.

Waarom een zorgverzekering kiezen via ons?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Past mijn zorgverzekering nog bij mij?

Iedereen van 18 jaar en ouder moet in Nederland verplicht minimaal een basisverzekering hebben tegen zorgkosten. De kans is dus groot dat je al een zorgverzekering hebt. Het is dan slim om na te gaan of je zorgverzekering nog wel bij jouw persoonlijke situatie past. Misschien heb je ooit een aanvullende verzekering voor kraamzorg afgesloten en heb je die inmiddels niet meer nodig. Of je hebt nog steeds een studentenverzekering terwijl je allang geen student meer bent. Kies voor zorgverzekering vergelijken bij Contractvergelijker en ontdek of jouw zorgverzekering nog bij je past en of je op je premie kunt besparen.

Algemeen - Vergelijken

Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

Welke zorgverzekering je het beste kunt kiezen hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en situatie. Vind je het geen probleem om wat meer risico te lopen, dan kun je het eigen risico naar boven bijstellen. Je betaalt dan minder premie. Wil je elke zorgverlener kunnen bezoeken, dan is het verstandig een restitutiepolis af te sluiten. Misschien kun je gebruik maken van een collectieve zorgverzekering. Door je gegevens in te vullen ontdek je binnen een paar minuten welke zorgverzekering je het beste kunt kiezen.

Zorgbehoefte bepalen

orgverzekering kiezen begint met zorgbehoefte bepalen. Ben jij jong en gezond dan heb je waarschijnlijk minder zorgbehoefte dan wanneer je wat ouder bent, zwanger bent of een chronische ziekte hebt. Het is dus belangrijk eerst na te gaan welke zorg jij het komend jaar verwacht nodig te hebben.

Keuze polisvorm

De basisverzekering is qua inhoud bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Die wordt namelijk vastgesteld door de overheid. De premies kunnen wel verschillen. Je kiest uit verschillende polisvormen: de naturapolis, de restitutiepolis, de budgetpolis en de combinatiepolis. De laatste twee, de budgetpolis en de combinatiepolis zijn eigenlijk varianten op de naturapolis.

Algemeen - Checklist

Verschil naturapolis en restitutiepolis

Het grote verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is de keuzevrijheid van zorgverlener. Bij een naturapolis heb je minder keuze naar welke zorgverlener je gaat. Wil je uit alle zorgverleners kunnen kiezen, dan kun je het beste een restitutiepolis afsluiten. Je betaalt hiervoor een klein beetje meer premie.

Combinatiepolis en budgetpolis

De combinatiepolis is een combinatie van de restitutie- en naturapolis. De budgetpolis is een zorgverzekering waarbij je nog wat minder keus hebt uit zorgverleners en ook niet alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd. Je moet dan soms naar een ander ziekenhuis dan je misschien zou willen. Vind je dit niet erg, dan kan je met deze polis besparen op je maandelijkse premie.

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering 

FBTO
Nationale Nederlanden
OHRA
Bewust
Zilveren Kruis
Ditzo

Kies je basisverzekering

Elk jaar wordt door de overheid bepaald welke zorgkosten vanuit de basisverzekering worden vergoed. Dit is een breed pakket en omvat onder meer alle kosten van zorg door de huisarts, specialist en ziekenhuis (na verwijzing), voorgeschreven medicijnen en operaties. Je kunt dus vrij kiezen uit de verschillende basisverzekeringen. Let daarbij op het soort polis: naturapolis of restitutiepolis en op de hoogte van de premie.

Kies een aanvullende verzekering

Er zijn veel verschillende aanvullende verzekeringen. Voor aanvullende verzekering kiezen betekent dat, dat je de polissen met elkaar moet vergelijken. Er zijn aanvullende verzekeringen voor onder meer tandartskosten, kosten van alternatieve geneeswijzen, kraamzorg, fysiotherapie en ook zijn er speciale ouderen zorgverzekeringen of jongeren zorgverzekeringen. Het is tegenwoordig ook mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten.

Tandartsverzekering kiezen

Bij tandartsverzekering kiezen moet je letten op drie dingen. Allereerst het jaarlijks maximaal te besteden bedrag. Dit bedrag kan variëren van €250 tot €1500 per jaar. Vervolgens moet je goed kijken hoeveel procent van je nota’s wordt vergoed. Dit kan variëren van zo’n 75% tot 100% van je nota. Tenslotte is het belangrijk te kijken wát er precies wordt vergoed. Zijn dat alleen controles en gaatjes vullen of ook kroonwerk en onderhoud?

Zorgverzkerering - Tandarts

Eigen risico bepalen

De tweede stap voor zorgverzekering kiezen is het bepalen van het eigen risico. Die is voor iedereen verplicht en bedraagt in 2022 €385 per verzekerde. Voor kinderen hoef je geen eigen risico te betalen. Heb je spaargeld of verwacht je geen beroep te doen op medische zorg, dan kun je het eigen risico verhogen. Dit kan stapsgewijs met €100 tot een maximum van €500. Je kunt dus maximaal een eigen risico hebben van €885. Door je eigen risico te verhogen betaal je minder maandelijkse premie.

Nieuwe zorgverzekering kiezen

Nieuwe zorgverzekering kiezen kan lastig zijn maar wel geld opleveren. Als je kiest voor zorgverzekering vergelijken bij Contractvergelijker, dan weet je binnen een paar minuten hoe je kunt besparen op je zorgverzekering en toch gegarandeerd de beste zorg krijgt.

Algemeen - Winnaar

Vergelijk je premie

Veelgestelde vragen over zorgverzekering kiezen

Je kiest de juiste zorgverzekering door goed te bedenken welke medische kosten je komend jaar verwacht te gaan maken. Ook is het slim om goed na te denken over of je je eigen risico wil verhogen. Als je keuzes kun je eenvoudig invullen als je vergelijkt via Contractvergelijker. Daarna zie je welke zorgverzekeringen aan jouw wensen voldoen, met de goedkoopste bovenaan.

Welke zorgverzekering het meest wordt gekozen is per jaar verschillend. Het is niet zinvol om hier je keuze op te baseren. Iedereen heeft immers weer andere zorgwensen.

Een aanvullende zorgverzekering kiezen is niet verplicht. Doe dat alleen als je denkt dat je zo'n verzekering nodig hebt. Let ook goed op dat je er niet meer premie voor betaald dan de vergoeding die je krijgt.

Een nieuwe zorgverzekering kiezen kan ieder jaar tussen half november en eind december.