Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Overstappen zorgverzekering

Met overstappen zorgverzekering kan je niet alleen geld besparen maar ook je zorgpakket verbeteren. Door elk jaar zorgverzekeringen te vergelijken bij Contractvergelijker weet je zeker dat je de beste zorg krijgt tegen de laagste premie.

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Overstappen van zorgverzekeraar in 2023

Overstappen van zorgverzekeraar in 2022 kan vanaf 12 november tot en met 31 december 2021. Je nieuwe verzekeringspolis gaat dan in op 1 januari 2022. In sommige gevallen kan je ook op andere momenten overstappen van zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld als je in 2022 18 jaar wordt, gaat scheiden of naar een nieuw werkgeverscollectief bent overgestapt.

Zorgverzekering - Ziekenhuis

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom overstappen van zorgverzekering zinvol is. Om te beginnen kan je ontevreden zijn over je huidige zorgverzekering. Een tweede reden kan zijn dat je behoefte hebt aan andere zorg en daarom aanvullende zorgverzekeringen wilt vergelijken waarna je kunt overstappen. Tenslotte is het natuurlijk altijd slim om te zoeken naar de beste zorgverzekering tegen de laagste premie. Wil je minder zorgpremie betalen, kies dan elk jaar voor zorgverzekering vergelijken en stap over.

Lagere zorgpremies

Alles wordt steeds duurder, ook je zorgverzekering. Als je wilt besparen op de premies van je zorgverzekering, dan is zorgverzekeringen vergelijken daarvoor de meest geschikte manier. De basisverzekering is qua inhoud bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, maar de premies verschillen wel. Dan heb je nog de keuze uit een naturapolis en restitutiepolis en er zijn er veel verschillende aanvullende verzekeringen. Vergelijk daarom alle zorgverzekeraars en kies voor de laagste premie én de beste zorg.

Algemeen - Besparen

Veranderende zorgbehoefte

Mensen zijn voortdurend in beweging waardoor hun zorgbehoefte verandert. Je wordt ouder en hebt behoefte aan een ander zorgpakket. Je wilt kinderen en zoekt naar de goedkoopste aanvullende verzekering voor kraamzorg. Er staat een operatie voor de deur en je wilt zeker weten dat alle fysiotherapie die je nodig hebt wordt vergoed. Bij veranderende zorgbehoefte is overstappen heel verstandig.

Ontevredenheid zorgverzekering

Ontevredenheid over de zorgverzekering kan je doen besluiten over te stappen. Misschien is de service niet goed: slechte bereikbaarheid, het laat betalen van nota's of weinig keuze van zorgverlener.

Waarom overstappen via onze zorgvergelijker?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Overstappen, hoe gaat dat?

Overstappen van zorgverzekering is heel eenvoudig. Je vult een aantal gegevens in zoals je geboortedatum en geslacht waarna je aangeeft wat jouw zorgbehoefte is. Je vult het gewenste eigen risico in waarna je de verschillende zorgpolissen met elkaar kunt vergelijken.

Algemeen - Vergelijken

Zorgbehoefte bepalen

Je zorgbehoefte bepalen doe je door deels te kijken naar het verleden maar ook te kijken naar de toekomst. Welke zorg had je en heb je nog steeds nodig? Misschien zijn er aanvullende verzekeringen die je kunt opzeggen of bijstellen. Misschien heb jij behoefte aan een nieuwe aanvullende verzekering, bijvoorbeeld voor kraamzorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen.

Eigen risico bepalen

De hoogte van het eigen risico bepaalt mede hoeveel premie jij per maand moet betalen. Iedereen heeft een verplicht eigen risico van €385 per jaar. Door voor een hoger eigen risico te kiezen (maximaal €885 per jaar) kan je de premie die je maandelijks moet betalen omlaag brengen.

Zorgpolis bepalen

Nadat jij je zorgbehoefte hebt bepaald moet je de zorgpolissen nog vergelijken. Gaat het om een naturapolis of een restitutiepolis? Wat wordt er precies vergoed vanuit de gekozen aanvullende verzekering? Welk bedrag krijg je maximaal per jaar vergoed en hoeveel percentage van de nota’s van zorgverleners. Tandartsverzekeringen bijvoorbeeld lopen behoorlijk uiteen. Bij de één krijg je maximaal €500 per jaar en wordt 80% van je nota’s vergoed. Bij een ander krijg je €1500 per jaar en wordt 100% van je nota’s vergoed.

Start onze zorgvergelijker

Start de zorgvergelijker van Contractvergelijker en krijg hulp bij het vinden van jouw beste zorgverzekering. Je vult de gevraagde gegevens in, kiest de verzekeringen die je nodig hebt, het gewenste eigen risico en je ziet in één oogopslag waar jij de beste zorgverzekering kunt afsluiten. Tegen de laagste premie.

Opzeggen en overstappen

Als jij besluit over te stappen van zorgverzekeraar, dan wordt de lopende verzekering voor je opgezegd. Je hoeft dat dus zelf niet te doen. Je loopt ook geen risico op een dubbele verzekering want je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude zorgverzekering pas op als deze afloopt. Dat is elk jaar per 31 december. Je nieuwe contact gaat dan in op 1 januari.

Overstappen tussen alle zorgverzekeraars

FBTO
Nationale Nederlanden
OHRA
Bewust
Zilveren Kruis
Ditzo

Voordat je gaat overstappen

Kijk voordat je gaat overstappen naar verschillende zorgverzekeraars om ze te kunnen vergelijken. Wil je niet overstappen, dan is het wel verstandig om de nieuwe zorgpolis goed te bekijken. Je huidige zorgverzekeraar stuurt je elk jaar een nieuwe zorgpolis. Let erop dat bepaalde zorg misschien niet meer of niet meer volledig wordt vergoed. Je kunt dan nog bijtijds besluiten toch over te stappen.

Algemeen - Nieuw contract
Uitzondering niet overstappen

Soms is het niet mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar, ook niet in de periode van 12 november tot 30 december. Dit kan het geval zijn als je premieachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar. Maar ook als je aangemeld bent als wanbetaler, in detentie zit of in dienst bent bij Defensie.

Wanneer mag ik (tussentijds) overstappen?

In de regel mag je alleen overstappen tussen 12 november en 31 december. In sommige gevallen mag je echter tussentijds overstappen: 

  • Zodra je 18 jaar wordt.
  • Als je bent meeverzekerd bij iemand anders en een eigen polis wilt. 
  • Bij een scheiding en als je een nieuwe polis nodig hebt (kinderen kunnen mee).
  • Bij nieuwe baan en overstapt van werkgevers collectief.

Jaarlijks overstappen voor de beste zorg

Jaarlijks overstappen voor de beste zorg tegen de laagste premie? Vergelijk alle zorgverzekeringen bij Contractvergelijker en vind de zorgverzekering die het beste bij jou past. Overstappen na 1 januari is soms mogelijk. Zie ook hiervoor bij tussentijds overstappen. Heb jij je lopende zorgverzekering opgezegd per 31 december maar nog geen nieuwe zorgverzekeraar gevonden? Dan kun je in de maand januari nog een zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar. De verzekering loopt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dat jaar.

 

Algemeen - Winnaar

Vergelijk je premie

Veelgestelde vragen over het overstappen

Ieder jaar passen verzekeraars de premies van hun zorgverzekering aan. Hetzelfde geldt vaak voor de inhoud van de aanvullende verzekeringen. Ook jouw eigen zorgbehoefte kan natuurlijk veranderen. Dit zijn allemaal redenen om ieder jaar goed je zorgverzekering te vergelijken. Heeft een andere verzekeraar een beter aanbod? Dan is het slim om over te stappen.

Ieder jaar kun je vanaf 12 november overstappen naar een andere verzekeraar. Dit kan tot en met 31 december.

Tussen 1 januari en 31 januari kun je nog een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Voorwaarde is wel dat je voor 31 december zelf je oude zorgverzekering hebt opgezegd.

Vraag je uiterlijk op 31 december je nieuwe zorgverzekering aan? Dan stopt je oude verzekering automatisch. Hier hoef je zelf dus niets voor te doen.

Dat is op zich niet nodig. Maar check voordat je overstapt wel of je nog steeds bij je huidige zorgverlener terechtkunt. Of dat je misschien een deel van de rekening zelf moet betalen.

Dat kan. Wel is het zo dat (afhankelijk van de start- of verlengingsdatum van je behandeling) sommige kosten nog vergoed moeten worden door je oude verzekeraar.