Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Ziektekostenverzekering vergelijken 2023

Ziektekostenverzekering vergelijken = geld besparen én de beste verzekering vinden. Aan het eind van elk jaar mag je overstappen van zorgverzekeraar. Kies de beste zorgverzekering tegen de beste premie en bespaar elk jaar op je zorgkosten. Onafhankelijk ziektekostenverzekeringen vergelijken doe je bij Contractvergelijker. 

Vergelijk je premie

Alle ziektekostenverzekeraars van Nederland

Bij Contractvergelijker kennen wij de kosten, voorwaarden, kortingen en acties van alle ziektekostenverzekeraars. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal staat altijd bovenaan.

Je ziektekostenverzekering vergelijken in 3 stappen

  • 1
    Vrije zorgkeuze en eigen risico? Vul in of je altijd je eigen zorgverlener wil kunnen kiezen, en of je een hoger eigen risico wil in ruil voor een lagere premie.
  • 2
    Kies je aanvullende dekkingen Bepaal nu of je je wil verzekeren voor o.a. de tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Kies per dekking in tot welk bedrag verzekerd wil zijn.
  • 3
    Kies de beste deal Van alle zorgverzekeringen die aan jouw wensen voldoen, staat de goedkoopste nu bovenaan. Met één klik op de knop zet je je overstap in gang.

Vertrouwd je ziektekostenverzekering vergelijken

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Ziektekostenverzekering of zorgverzekering

Een ziektekostenverzekering is hetzelfde als een zorgverzekering. Je verzekert je tegen de kosten die het gevolg zijn van ziekte. Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder is verplicht zo’n ziektekostenverzekering af te sluiten. In ieder geval een basisverzekering en eventueel aanvullende verzekeringen. De zorgpolis van de basisverzekering is overal hetzelfde want die wordt door de overheid bepaald. Er zijn echter wel verschillen in de maandelijkse premie. De aanvullende verzekeringen verschillen juist heel veel per verzekeraar. Ziektekostenverzekering vergelijken is daarom zeer de moeite waard en maakt dat je elk jaar opnieuw kan besparen op je maandelijkse premie.

Zorgverzekering - Ziekenhuis
Ziektekostenverzekering vergelijken 2023

Jaarlijks je ziektekostenverzekering vergelijken met onze zorgvergelijker kan je veel geld besparen.  Dit kan je doen vanaf 13 november tot en met 31 december 2023. Blijf op de hoogte van de beste zorgdeals en kies de zorg die bij je past. Elk jaar opnieuw.

Vergelijk ziektekosten van verzekeraars

Als je de zorgverzekeringen van verschillende verzekeraars vergelijkt, kom je er al snel achter dat ze behoorlijk van elkaar verschillen. Bij de één krijg je 100% vergoeding waar een ander maar 75% geeft. Bij een andere zorgverzekeraar mag je zelf kiezen naar welk ziekenhuis of andere zorgverlener je gaat en bij een ander gelden daarvoor beperkingen. Daarom is de goedkoopste zorgverzekering niet voor iedereen ook de beste zorgverzekering. De zorgdekking is namelijk ook heel belangrijk. Als je een goedkope zorgverzekeraar kiest en vervolgens nog heel veel nota’s (gedeeltelijk) zelf moet betalen, schiet je er niet veel mee op.

Beste zorgdekking

Zorgverzekeraars met de beste zorgdekking bieden meestal restitutiepolissen aan. Je mag dan naar vrijwel elke zorgverlener en krijgt ook vrijwel alle kosten vergoed. Je betaalt hiervoor iets meer premie per maand. Door te kiezen voor ziektekostenverzekering vergelijken kan je eenvoudig en snel ontdekken wat voor jou de goedkoopste zorgverzekeraar met de beste zorgdekking is.

Goedkoopste zorgverzekeraars

Goedkoopste zorgverzekeraars bieden meestal naturapolissen of budgetpolissen aan. Je betaalt minder premie maar kunt bij minder zorgverleners terecht. Door het eigen risico te verhogen kun je nog meer besparen op je premie.

Alle ziektekostenverzekeraars van Nederland vergelijken

Bewust
FBTO
Zilveren Kruis
Nationale Nederlanden
OHRA
UC

Soorten ziektekostenverzekering

Er zijn veel verschillende soorten ziektekostenverzekeringen. Om te beginnen de basisverzekering, die voor iedereen verplicht is. De basisverzekering is er in verschillende varianten maar de belangrijkste daarvan zijn de naturapolis en de restitutiepolis. Dan zijn er ook nog heel veel aanvullende verzekeringen. Dit zijn verzekeringen voor zorgkosten die niet In het basispakket zitten. Denk aan fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of kraamzorg en natuurlijk de tandarts. Kinderen tot 18 jaar zijn altijd meeverzekerd bij hun ouders of verzorgers, geheel gratis. Zij hebben recht op het meest uitgebreide pakket dat door één van de ouders/verzorgers is afgesloten.

Zorgverzkerering - Zorgpas

Basisverzekering

Met de basisverzekering ben je verzekerd tegen de meeste ziektekosten. Het is een uitgebreid pakket waarin onder meer alle zorg van de huisarts zit en voorgeschreven medicijnen. Ook specialistische zorg zit in de basisverzekering. Moet je naar het ziekenhuis voor een operatie, een foto laten maken, moet je worden opgenomen, het wordt allemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt dat je voor de meeste zorg eerst je eigen risico moet verbruiken. Het eigen risico bedraagt in 2021 en ook in 2022 €385 per verzekerde.

Aanvullende verzekering

Hoeveel de basisverzekering al veel zekerheid geeft over een vergoeding van je zorgkosten, zijn er ook zorgkosten die niet worden vergoed. Hiervoor kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Zo zijn de kosten van de tandarts niet verzekerd in de basisverzekering. Overigens wel voor kinderen tot 18 jaar. Voor hen is tandzorg gratis. Er zijn ook aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, speciale pakketten voor ouderen of voor sporters. De premies van aanvullende verzekeringen, en ook de polisvoorwaarden, lopen behoorlijk uiteen. Ziektekostenverzekering vergelijken voor aanvullende verzekeringen is dan ook zeker de moeite waard.

Naturapolis of restitutiepolis

Welke zorgkosten vanuit de basisverzekering worden vergoed wordt vastgesteld door de overheid. Hierin verschillen de basisverzekeringen dus niet. De verschillen zitten hem in de vraag naar welke zorgverlener je kunt gaan. Zorgverzekeraars maken elk jaar afspraken met zorgverleners. Kies je voor een naturapolis, dan heb je minder keuze qua zorgverlener. Je moet dan een deel of de gehele nota zelf betalen. Bij een restitutiepolis heb je veel meer keuze en worden bijna alle zorgkosten vergoed.

Vergelijk je premie

Ziektekostenverzekering verplicht

Het hebben van een ziektekostenverzekering is in Nederland verplicht. Tenminste als je 18 jaar of ouder bent. Je moet minimaal een basisverzekering afsluiten. Dit kan voor veel mensen een behoorlijke aanslag op de portemonnee betekenen. Bijvoorbeeld als je net 18 jaar bent of weinig verdient. Daarom kun je bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming in de premie van je ziektekostenverzekering.

Zorgverzekering - Ziekenhuis
Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op de regel van de verplichte basisverzekering. Sommige mensen verblijven niet in Nederland en moeten toch een zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld mensen die werken op een Nederlandse ambassade in het buitenland of (tijdelijk) in het buitenland werken of studeren. Gemoedsbezwaarden kunnen een beroep doen op vrijstelling. Zij hoeven dan geen basisverzekering af te sluiten. In plaats daarvan betalen zij een bijdragevervangende belasting.

Overstappen ziektekostenverzekering

Overstappen ziektekostenverzekering kan eenmaal per jaar. De ziektekostenverzekering, ook wel zorgverzekering, loopt altijd van 1 januari tot en met 31 december. Je kunt je zorgverzekering dus per 31 december opzeggen. Elk jaar tegen half november komen de zorgverzekeraars met aanbiedingen voor hun nieuwe zorgpolis voor het komende jaar. Dit is het moment dat je het beste kunt kiezen voor ziektekostenverzekeringen vergelijken. Je hebt dan 6 weken de tijd om over te stappen. Die overstap wordt overigens voor jou geregeld, je hoeft daar zelf verder niets aan te doen. Je oude zorgverzekering wordt opgezegd. Heb je er geen tijd voor of ben je het vergeten dan kun je ook in januari nog overstappen. Je nieuwe zorgverzekering geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dat jaar.

Algemeen - Nieuw contract

Verzekerd met de juiste dekking

Ziektekostenverzekering vergelijken is en blijft belangrijk. Niet alleen om je maandelijkse premie zo laag mogelijk te houden, maar ook om er voor te zorgen dat je verzekerd bent met de juiste dekking. De basisverzekering is weliswaar overal hetzelfde, deze verandert wel (enigszins) elk jaar. Daarom is het belangrijk om te weten wat wel en niet in de basisverzekering zit. Je kunt dan beter beoordelen of je een bepaalde aanvullende verzekering wel of niet nodig hebt. Overigens is het slim om dat elk jaar opnieuw te bekijken want misschien heb je een aanvullende verzekering die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Of je hebt juist een aanvullende verzekering nodig die je nu nog niet hebt.

Vergelijk je premie

Veelgestelde vragen over je ziektekostenverzekering

Ieder jaar bepalen zorgverzekeraars opnieuw hun premies. Daarnaast kan ook jouw persoonlijke zorgbehoefte veranderen. Daarom is het slim om ieder jaar opnieuw te vergelijken.

Wat de beste dekking is, hang volledig af van de zorg die jij verwacht nodig te hebben. Vergelijk je zorgverzekeringen bij Contractvergelijker? Dan kun je al je wensen opgeven in het filter. Daarna zie je direct alle zorgverzekeringen die aan jouw wensen voldoen. Met de voordeligste bovenaan.

De goedkoopste zorgverzekering is een basisverzekering met het maximale eigen risico. Maar is dat ook de verzekering die het beste bij je past? Kun je het eigen risico bijvoorbeeld in één keer betalen als je onverwacht hoge zorgkosten moet maken? Dat zijn belangrijke dingen die je bij de keuze voor een verzekering in je achterhoofd moet houden.

Ieder jaar kun je van half november tot en met de jaarwisseling overstappen.

Er zijn drie verschillende soorten zorgverzekeringen: de restitutiepolis, de naturapolis en de combinatiepolis. Alleen bij de restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze.

Nee, alleen de basisverzekering is verplicht. Aanvullende verzekeringen zijn altijd vrijwillig.