Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Zorgverzekeraars van Nederland

Wil jij alle zorgverzekeraars van Nederland vergelijken? Kies dan voor zorgverzekeringen vergelijken bij Contractvergelijker. Altijd een onafhankelijk advies voor de beste zorgverzekering tegen de beste premie.  

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Alle zorgverzekeraars vergelijken

In Nederland zijn wel zo'n 40 verschillende zorgverzekeraars. Sommige vallen onder een bepaald concern en hebben een merk en/of label, andere werken alleen in een bepaalde regio. Vergelijk ze hier en vind de beste zorgverzekering.

Zorgverzekering - Ziekenhuis
Nieuwe zorgverzekeraar vanaf november

Vanaf half november kan je voor 2023 een nieuwe zorgverzekering kiezen. Wat gaat er veranderen? Per 1 januari verdwijnt de collectiviteitskorting op de basis zorgverzekering. Er komt een andere invulling van het eigen risico en (voorlopige koopkrachtberekeningen) stijgt de zorgpremie per verzekerde met €228. Dit is maandelijks z'n €19 meer. 2023 staan grote veranderingen te wachten, daarom is het nog belangrijker om zorgverzekeraars te vergelijken.

Onze aangesloten zorgverzekeraars

FBTO
Nationale Nederlanden
OHRA
ONVZ
Bewust
CZ
ASR
UC
Zilveren Kruis
Ditzo

Zorgverzekeraars die wij niet bieden

Er zijn ook zorgverzekeraars in Nederland waarmee je via ons geen contract kunt afsluiten. Je kunt ze echter wel meenemen in de vergelijking want wij werken 100% onafhankelijk. Ons uitgangspunt is jou het beste advies te geven voor je zorgverzekering.

Beoordelingscriteria onze zorgverzekeraars

De beoordelingscriteria die wij hanteren voor onze zorgverzekeraars zijn heel divers. Wij vinden dat iedereen recht heeft op de beste zorgverzekering. Dat kan de goedkoopste zijn maar de geboden zorg speelt natuurlijk ook een hele grote rol. Daarnaast zijn er beoordelingscriteria op het gebied van service, klanttevredenheid en bijvoorbeeld het snel afhandelen van nota's.

Algemeen - Vergelijken alternatief

Overzicht verzekeringsconcerns

 

 • Achmea:
  Avero, Centraal Beheer, Fairgo, FBTO, Friesland Bank, Huis & Hypotheek, Interpolis, Levob, Rabobank, Royal & SunAlliance, Rozeker, Sterpolis, Twenteleven, Welke, Woonfonds, Zilveren Kruis/Zilveren Kruis Achmea.
   
 • Allianz:
  Abbey Leven, FinLife, Royal Nederland Levensverzekering, Universal Leven, Zwolsche Algemene
   
 • ASR Levensverzekering:
  AMEV, AON Verzekeringen BG, Ardanta, Attentiv (Franchise), Basic-Life, De Amersfoortse, De Utrecht, Falcon Leven, Fortis, Generali, Hypotheekshop, Interlloyd, MeesPierson, NBG Finance, Pensioenzeker, Poliservice/Quavida Assurantien, Poliservice/EBN, Poliservice/Secuur, Quavida Financiële Diensten, Quavida Hypotheken, Quavida Pensioen, Stad Rotterdam, Uveco, Vermogensplanet, Verzekerings Unie, VISA, VSB Leven, Woudsend
   
 • Goudse:
  Algemene Zeeuwse Verzekering Mij, Maatschappij voor Aktief Sparen, NMS Bank/Regio Bank, Postbank verzekeringen, Tiel Utrecht Verzekeringen.
   
 • Legal & General/Scildon:
  C.N.A., Finles N.V., I.V.M., Intercontinental Equity, Mees Pierson NV, Unilife, Van Lanschot
   
 • Nationale-Nederlanden:
  Arenda, Delta Lloyd, Erasmus, Industrieel Assurantie Kantoor, ING Bank, Nationaal Spaarfonds, OHRA, Postbank, RVS, SpaarSelect, Vola, Westland Utrecht
   
 • Reaal (Vivat):
  AXA, Bouwfonds/Florius, Credit Lyonais, DBV Verzekeringen, DirektBank, DSB, Elvia, Europelife, Hooge Huys Verzekeringen, Huis & Hypotheek, Hypotheek Visie, Hypotheekshop, NHL, NOG, Proteq, QuaRaad, Quavida, Re/Max, SNS, SNS Regio Bank, TADAS, TVM, UAP, Univé, Van Lanschot, Winterthur, Zürich, Zwitserleven
Zorglabels

Verzekeraars kunnen labels uitgeven aan anderen. Zo’n label is dan onderdeel van de verzekeraar maar heeft meestal een eigen klantenservice. Voorbeelden van labels zijn FBTO en Interpolis. Dat zijn labels van Achmea.

Volmachten

Als een bedrijf een volmacht krijgt van een verzekeraar dan biedt dit bedrijf zorgverzekeringen van het volmacht verstrekkende concern. Het gaat om zowel basisverzekeringen als aanvullende verzekeringen. Het bedrijf met de volmacht voert zelfstandig de administratie van lopende verzekeringen en wikkelt schadeclaims af. Een voorbeeld is Aon. Dit bedrijf heeft een volmacht van Achmea.

Vergelijk je premie

Regionale zorgverzekeraars

Dan zijn er ook nog zorgverzekeraars die verbonden zijn aan een bepaalde regio. Zo is De Friesland verbonden aan Noord-Nederland, Zorg en Zekerheid aan Leiden en Salland aan Oost-Nederland. Bij deze laatste kan je alleen een zorgverzekering afsluiten als je ook daadwerkelijk in die regio woont.

Inkoop door verzekeraars

De zorgverzekeraars moeten zorg inkopen bij ziekenhuizen en andere zorgverleners. Sommige verzekeraars doen dat zelf, andere besteden dat uit aan een externe partij. Zelf zorg inkopen doen onder meer de zorgverzekeraars Achmea, CZ, DSW, Menzis en VGZ. Hun labels doen dat grotendeels ook zelf. Voordeel van zelf inkoop door verzekeraars is dat zij dus ook zelf afspraken kunnen maken over de prijs en kwaliteit en over de toegankelijkheid van de zorg.

Grootste 5 Nederlandse zorgverzekeraars

Hierna vertellen we wat meer over de 5 Grootste Nederlandse zorgverzekeraars. Dit zijn Achmea, VGZ, CZ, Menzis en DZW. Samen zijn zij goed voor meer dan 15 miljoen verzekerden.

Algemeen - Winnaar

Achmea

Achmea is marktleider van de zorgverzekeraars. Het concern heeft bijna 5 miljoen verzekerden. Achmea heeft meerdere labels en volmachten uitgegeven waaronder FBTO, Interpolis, Het Zilveren Kruis, Pro Life en ZieZo (die laatste twee zijn dan weer labels van het Zilveren Kruis).

VGZ

De op een na grootste zorgverzekeraar is VGZ met meer dan 4 miljoen verzekerden. Ook VGZ heeft een aantal labels waaronder Promovendum, Bewuzt, National Academic, Univé en ZEKUR.

CZ

De op twee na grootste zorgverzekeraars is CZ. Deze zorgverzekeraar heeft iets meer dan 3,5 miljoen verzekerden. Labels en merken van CZ zijn onder andere CZdirect, Just, Nationale-Nederlanden en OHRA.

Menzis

Op nummer 4 staat Menzis. Menzis heeft 2,1 miljoen verzekerden die zijn ondergebracht bij onder meer de merken Anderzorg, Hema en PMA.

DZW

DZW is de grootste van de overige 6 concerns die samen goed zijn voor 15% van de markt. Bij deze kleinere concerns horen ook Zorg en Zekerheid, ONVZ, ASR, Eno en Eucare. Sommige van deze concerns hebben ook weer labels. Zo heeft DSW het label inTwente, is AZVZ een label van Zorg en Zekerheid en Ditzo een label van ASR.

Zorgverzekeraars vergelijken en afsluiten

Wil jij zorgverzekeraars vergelijken en meteen de beste zorgverzekering afsluiten? Kies dan voor Contractvergelijker. Je vergelijkt dan volledig onafhankelijk alle zorgverzekeringen in Nederland, en je krijgt altijd het beste advies. Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht minimaal een basisverzekering af te sluiten. Die is bij elke zorgverzekeraar gelijk maar de premie kan wel verschillen. Ook de keuzevrijheid van zorgverlener verschilt. Op het gebied van aanvullende verzekeringen is er veel keus maar ze verschillen per verzekeraar. Zorgverzekeringen vergelijken is dan ook zeker de moeite waard.

Algemeen - Winnaar alternatief

Overstappen naar andere zorgverzekeraar

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar heeft veel voordelen. Je kunt betere zorg krijgen én besparen op je maandelijkse premie. Door alle zorgverzekeraars te vergelijken zie je snel welke zorgverzekering het beste bij jou past. Misschien zoek je een betere aanvullende verzekering of een speciale studentenverzekering. Tandartsverzekeringen verschillen aanzienlijk per zorgverzekeraar. Overstappen is makkelijk. Je kunt elk jaar tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekeraar. De overstap wordt helemaal voor jou geregeld, je oude contract wordt tijdig opgezegd.

Vergelijk je premie

Veelgestelde vragen over zorgverzekeraars

Nederland kent een groot aantal zorgverzekeraars. In 2023 zijn dat de volgende: Aevitae, Anderzorg, a.s.r., CZ, De Friesland, Ditzo, DSW, FBTO, HEMA, Interpolis, inTwente, IZA, IZZ, Jaaah, Just, Menzis, National Academic, Nationale-Nederlanden, OHRA, ONVZ, Pro Life, Salland, Stad Holland, Studenten Goed Verzekerd, United Consumers, Univé, VGZ, VvAA, VinkVink, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, Zorgverzekeraar UMC. Veel zorgverzekeraars bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan. Vergelijk daarom bij Contractvergelijker, en ontdek welke het beste bij jou past.

De grootste zorgverzekeraars in Nederland zijn de concerns. Dit zijn grote verzekeraars, waar andere kleinere verzekeraars een onderdeel van zijn. De 4 grootste concerns zijn Achmea, CZ, Menzis en VGZ. Ongeveer 85% van alle zorgverzekeringen loopt bij een zorgverzekeraar die onderdeel is van één van deze bedrijven.

De zorgverzekeraar met de hoogste dekking vind je door in onze vergelijker voor de uitgebreidste opties te kiezen. Maar bedenk wel of je al die aanvullende verzekeringen met hoge dekkingen ook echt nodig hebt. Kijk je kritisch naar wat je echt nodig hebt? Dan scheelt dat je waarschijnlijk veel geld.

Dat hangt af van je wensen. In onze vergelijker vul je die eenvoudig in. Daarna zie je direct welke zorgverzekeraar die aan jouw wensen voldoet, het goedkoopste is. Wil je de allergoedkoopste zorgverzekering? Kies dan voor een basisverzekering met het hoogste eigen risico.

De beste zorgverzekeraar kies je bij Contractvergelijker heel eenvoudig. Eerst kies je voor de mate van vrije zorgkeuze, en of je je eigen risico wil verhogen. Vervolgens kies je je aanvullende dekking. Klaar? Vergelijken maar! De beste keuze voor jou staat direct bovenaan.

Goed nieuws! Want overstappen kost je helemaal niets! En via Contractvergelijker is het ook nog eens binnen een paar minuutjes geregeld. Overstappen doe je natuurlijk alleen als je bij een andere verzekeraar beter uit bent. Betaal niet meer dan nodig is en vergelijk nu je zorgverzekering.