Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Energiecontract afsluiten

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Dan kun je meestal flink besparen. Tot wel enkele honderden euro’s op jaarbasis. Maar wat is de kortste weg naar de beste deal? Het antwoord is simpel: vergelijken op Contractvergelijker.

Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Nieuwe energiecontracten van alle leveranciers

Bij Contractvergelijker kennen wij de kosten, voorwaarden, kortingen en acties van alle energieleveranciers. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal staat altijd bovenaan.

In 3 stappen je nieuwe energiecontract afsluiten

  • 1
    Vul je gegevens in Op basis van jouw gezinssamenstelling kunnen wij je verbruik inschatten. Je kunt ook zelf je verbruik invullen.
  • 2
    Vul je wensen in Heb je voorkeur voor groene stroom, een bepaalde contractduur, of contracten waarbij je een cadeau krijgt?
  • 3
    Kies de beste deal In het zoekresultaat vind je nu de energiecontracten die het best bij je passen, met de goedkoopste bovenaan.

Bij Contractvergelijker vind je eenvoudig het energiecontract die het beste bij jouw wensen past. En dat tegen een zo laag mogelijk maandbedrag. Dat is wat wij noemen de kortste weg naar de beste deal!

Waarom je nieuwe energiecontract afsluiten via ons?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Ga snel naar:

Nieuwe energiecontracten in 2023

Momenteel zijn de energie aanbiedingen beperkt. Door de enorm stijgende energietarieven is aanbod van leveranciers beperkt. Per uur kan het aanbod verschillen. Lees verder over bespaartips en hoe de overheid helpt te compenseren bij de stijgende energieprijzen.

Energie alert

Door de huidige marktomstandigheden is het aanbod van energieleveranciers beperkt. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de huidige energiemarkt en als eerst de nieuwste energiedeals ontvangen? Schrijf je in voor een energie-alert en blijf altijd op de hoogte.

Energiecontract afsluiten, hoe werkt het?

Een nieuw energiecontract afsluiten begint met het maken van een goede vergelijking. Dit doe je het eenvoudigst via Contractvergelijker. In drie stappen ben je klaar: 

  1. Je beantwoordt een paar eenvoudige vragen over je woonsituatie en energieverbruik. 
  2. Je kiest uit het zoekresultaat de beste energiedeal voor jou. Het goedkoopste contract staat altijd bovenaan. 
  3. Je klikt door naar de energieleverancier en vult je aanvraag in. 

Zoals je ziet is energie vergelijken en overstappen via Contractvergelijker ontzettend eenvoudig. En je huidige energiecontract? Die stopt automatisch zodra je nieuwe contract ingaat. Je betaalt zo nooit dubbel, en je zit geen dag zonder stroom.

Opbouw van energiecontracten

Er zijn twee verschillende soorten energiecontracten. Beide met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder leggen we de verschillen duidelijk aan je uit.

Energie - Zonnepanelen

Vast energiecontract

Een vast energiecontract heeft een vaste looptijd. Vaak is dit een of twee jaar. De tarieven voor stroom en gas staan voor de hele looptijd vast. Een vast contract biedt dus zekerheid, waardoor je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als de energieprijzen stijgen. Maar andersom profiteer je tijdens de looptijd ook niet van dalende energieprijzen. Met een vast energiecontract kun je overstappen als dit contract binnen twee maanden afloopt. Eerder kan ook, maar dan betaal je vaak een overstapboete aan je huidige leverancier.

Variabel energiecontract

Kies je voor een variabel energiecontract? Dan krijg je een contract zonder vaste looptijd. Die kun je dus op ieder moment opzeggen zonder dat je een boete hoeft te betalen. Een ander voordeel is dat je direct profiteert als de energieprijzen dalen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat ook prijsstijgingen direct aan je worden doorberekend. Heb je een variabel contract en verwacht je dat de energieprijzen voorlopig blijven stijgen? Dan kan dat een goed moment zijn om over te stappen naar een vast energiecontract. Zo voorkom stijgende maandlasten.

Looptijd energiecontract

Zoals gezegd heeft een variabel energiecontract geen vooraf bepaalde looptijd. Je bepaalt zelf hoelang je zo’n contract houdt. Als je de zekerheid wil van vaste energietarieven, dan kun je kiezen voor contracten met verschillende looptijden.

Algemeen - Nieuw contract

1 jarig energiecontract

De meest voorkomende looptijden van een vast energiecontract zijn één of twee jaar. Zijn de energietarieven erg laag en verwacht je dat ze op korte termijn weer gaan stijgen? Dan kun je het best kiezen voor een tweejarig contract. Je profiteert dan optimaal van de lage tarieven. Denk je dat de tarieven verder gaan dalen in de nabije toekomst? Dan past een jaarcontract misschien beter bij je. Sommige leveranciers bieden een looptijd van langer dan twee jaar. 

2 jarig energiecontract

Ben je erg gehecht aan zekerheid? Dan kun je voor een 2 jarig contract kiezen. Het is alleen de vraag of dit financieel verstandig is. Op korte termijn zijn prijsveranderingen aardig te voorspellen, maar verder dan twee jaar in de toekomst kijken is erg moeilijk. Het kan dan zo zijn dat opeens de energieprijzen dalen, maar dat jij nog twee jaar vast zit aan relatief hoge prijzen. Dit is een afweging die je zelf moet maken.

Alle leveranciers in één energievergelijker

Unive
Allianz Direct
FBTO
Nationale Nederlanden
OHRA
DITZO

Kostenopbouw energiecontract

Heb je je energiecontract of jaarafrekening wel eens van begin tot eind doorgelezen? Dan heb je gezien uit hoeveel onderdelen deze is opgebouwd. Ook kwam je dan vast een aantal onbekende of ingewikkelde termen tegen. De belangrijkste leggen we hieronder aan je uit.

Variabele energiekosten

De variabele energiekosten zijn de kosten die je daadwerkelijk voor de geleverde energie betaalt. Deze kosten zijn variabel omdat ze afhangen van hoeveel stroom en/of gas je verbruikt.

Vaste energiekosten

Vaste energiekosten worden ook wel vaste leveringskosten genoemd, of vastrecht. Dit onderdeel van je energiecontract is altijd een vast bedrag. Je kunt dit zien als de administratiekosten van je energieleverancier.

Netbeheerkosten

Netbeheerkosten betaal je aan je energieleverancier. En je energieleverancier draagt deze weer af aan de netbeheerder. De netbeheerder zorgt ervoor dat er ook daadwerkelijk stroom uit je stopcontact komt. De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht zijn o.a. voor het onderhoud en reparaties aan elektriciteitsnetwerken en gasleidingen.

Regionale netbeheerders

Op energiegebied is Nederland opgedeeld in een aantal verschillende regio’s en iedere regio heeft zijn eigen netbeheerder. Ook als je overstapt hou je in principe dezelfde netbeheerder en blijven de netbeheerkosten hetzelfde. Tenzij je verhuist naar een woonplaats die in een andere regio ligt natuurlijk.

Afdragen overheidsbelasting

De overheid heeft veel invloed op de uiteindelijke hoogte van je energierekening. De volgende onderdelen van je energierekening zijn afkomstig van de overheid:

Energiebelasting 

De energiebelasting is een variabel bedrag. Deze belasting wordt berekend over iedere kWh stroom en iedere kuub (m3) gas die je verbruikt. Je betaalt deze belasting aan je energieleverancier, en die draag het weer af aan de overheid.

Vermindering energiebelasting

‘Vermindering energiebelasting’ is een deel van de energiebelasting dat je terugkrijgt. De overheid vindt namelijk dat ieder huishouden recht heeft op een bepaalde, onbelaste, minimum hoeveelheid stroom en gas. Dit krijg je niet daadwerkelijk op je rekening gestort, maar je energieleverancier verrekent dit op je energierekening.

Opslag Duurzame Energie (ODE) 

De ‘Opslag Duurzame Energie’, afgekort als ODE, is een bedrag dat juist weer in rekening wordt gebracht. De ODE is opgebouwd uit een vast bedrag per iedere kWh stroom die je verbruikt, en een vast bedrag per iedere kuub gas. De overheid gebruikt de opbrengst van deze toeslag voor het stimuleren van de opwekking van duurzame energie en de terugdringing van CO2.

BTW

Tot slot betaal je ook 21% BTW over alle onderdelen van je energierekening.

Wat verkopers jou niet vertellen

Energiecontract bij je nieuwe woning

Ga je verhuizen? Dan heeft dit altijd gevolgen voor je energiecontract. Bij een verhuizing kun je overstappen naar een energiecontract dat in je nieuwe situatie goedkoper is of je huidige energiecontract meenemen naar je nieuwe adres.

 

1. Overstappen bij verhuizing

Wil je graag overstappen? Controleer dan eerst wat voor soort energiecontract je nu hebt. Is dit een variabel energiecontract, of een vast energiecontract dat binnen twee maanden afloopt? Dan kun je sowieso gewoon overstappen. Maar heb je een vast energiecontract dat nog langer dan twee maanden loopt? Dan is de kans groot dat je een boete betaalt aan je huidige leverancier, omdat je voortijdig overstapt. Wacht in dat geval nog even tot de laatste twee maanden van je huidige contract. Zo voorkom je een boete. Het is dan wel belangrijk dat je je nieuwe adres doorgeeft aan je huidige leverancier. De levering van energie gaat dan gewoon verder op je nieuwe adres.

 

2. Huidige energiecontract meenemen

Wil je niet overstappen, of kun je nog niet overstappen omdat je huidige energiecontract nog langer dan twee maanden duurt? Dan geldt hetzelfde als in de vorige alinea: geef je adreswijziging door aan je huidige energieleverancier.

Energiecontract opzeggen en overstappen

Een groot deel van de Nederlanders vergelijkt nooit hun energiecontract. Een van de meest voorkomende redenen is dat mensen denken dat het een hoop gedoe is. Niks is minder waar! Op Contractvergelijker vind je razendsnel de beste deal en ook de aanvraag bij je nieuwe leverancier is zo gepiept. Ten onrechte zien mensen soms op tegen de opzegging van hun huidige contract. Wist je dat dit helemaal automatisch gaat? Op de dag dat je nieuwe energiecontract ingaat stopt je huidige contract direct. Zo loop je geen risico op een dubbel energiecontract en zit je ook geen dag zonder stroom en gas.

Algemeen - Cadeau
Welkomstkorting bij nieuwe aanvraag

Soms heb je bij je overstap naar een andere energieleverancier recht op een welkomstkorting of cadeau. Is dit het geval? Dan zie je dit in onze energievergelijker. Meestal krijg je de korting niet direct op je rekening gestort. In plaats daarvan krijg je hem na het eerste jaar. De korting wordt dan verrekend op je jaarafrekening.

Goedkoopste energiecontract afsluiten

Veel energieleveranciers zeggen dat ze voordelig zijn, maar er kan er maar een écht de goedkoopste zijn. Welke dat is? Op Contractvergelijker ben je daar zo achter. Je vult een paar noodzakelijke gegevens in, en de goedkoopste deal vind je direct bovenaan het zoekresultaat. Met één klik start je je aanvraag en binnen een paar minuten is je overstap geregeld.

Algemeen - Winnaar
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Veelgestelde vragen over energiecontracten

Een energiecontract afsluiten is eenvoudig. Check eerst bij Contractvergelijker welke het beste bij jouw wensen past en voor jou het voordeligst is. Vanuit het zoekresultaat klik je direct door naar de website van de leverancier om je overstap in gang te zetten.

Door jaarlijks je energiecontract te vergelijken, en over te stappen als er een beter aanbod is, weet je zeker dat je nooit teveel betaalt voor stroom en gas. Via Contractvergelijker vind je binnen enkele minuten de beste deal.

Heb je op Contractvergelijker gecheckt welk energiecontract voor jou het voordeligst is? Dan is je overstap zo geregeld. Je klikt in ons zoekresultaat door naar de website van je nieuwe leverancier, vult je gegevens in, en klaar ben je! Je oude contract wordt automatisch opgezegd.

Bij sommige energieleveranciers kun je tot een half jaar van tevoren een energiecontract afsluiten. Maar een termijn van 6 tot 8 weken is ook ruim voldoende om je overstap te regelen en zeker te weten dat je niet zonder stroom en gas zit.

Nee, een nieuw energiecontract is zeker niet altijd goedkoper. Juist daarom is het slim om energiecontracten goed te vergelijken. Bij Contractvergelijker doe je dit heel eenvoudig en vind je razendsnel de beste deal.

Alleen een energiecontract voor stroom afsluiten is zeker mogelijk. Bij sommige energieleveranciers kun je ook alleen een contract voor gas afsluiten. Omdat maar weinig mensen dit willen, kan dat laatste niet via Contractvergelijker.

Dat hangt af van hoe lang je contract nog loopt. Is dit langer dan 1 tot 3 maanden? Dan betaal je waarschijnlijk een opzegboete aan je oude leverancier. Heb je nu een variabel energiecontract? Dan kun je altijd overstappen met één maand opzegtermijn.

Staan de energietarieven momenteel laag? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor een contract van 3 jaar. Zo profiteer je maximaal van lage tarieven. Een contract van 1 jaar is een goed idee als de prijzen relatief hoog zijn.