Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Overstappen energie

Overstappen met energie kan je veel geld besparen. Bij Contractvergelijker weet je binnen een paar klikken welk energiecontract voor jou het goedkoopst is. Besparingen van enkele honderden euro’s per jaar zijn geen uitzondering. 

Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Overstappen naar andere energieleveranciers

Bij Contractvergelijker kennen wij de kosten, voorwaarden, kortingen en acties van alle energieleveranciers. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal staat altijd bovenaan.

Overstappen met energie in 3 stappen geregeld

 • 1
  Vul je gegevens in De premies van autoverzekeringen zijn afhankelijk van verschillende factoren.
 • 2
  Kies je dekking Hoe uitgebreid wil je je auto verzekeren? Je kunt kiezen uit WA
 • 3
  Kies de beste deal In het zoekresultaat staat de goedkoopste autoverzekering voor jou direct bovenaan.
 • 4
  dsfasdsf adfsasdf

Waarom overstappen via Contractvergelijker?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Ga snel naar:

Overstappen in de energiecrisis

Momenteel zijn de energie aanbiedingen beperkt. Door de enorm stijgende energietarieven is aanbod van leveranciers beperkt. Per uur kan het aanbod verschillen. Lees verder over bespaartips en hoe de overheid helpt te compenseren bij de stijgende energieprijzen.

Energie alert

Door de huidige marktomstandigheden is het aanbod van energieleveranciers beperkt. Hierdoor is overstappen niet altijd verstandig. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen de energiemarkt en ontvang als eerst de beste energiedeals. Schrijf je in voor een energie alert en weet precies wanneer je kan kan overstappen met voordeel.

Overstappen energie: hoe werkt het?

Overstappen naar een andere energieleverancier is bij ons ontzettend eenvoudig. Contractvergelijker is dan ook niet voor niets de kortste weg naar de beste deal. Hoe dat kan? Onze experts hebben alle prijzen, voorwaarden, kortingen en acties al voor je doorgespit. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over de kleine lettertjes. Je overstap regel je bij ons letterlijk in drie stappen: 

 1. Je beantwoordt een paar eenvoudige vragen over je woonsituatie en energieverbruik. 
   
 2. Je kiest uit het zoekresultaat de beste energiedeal voor jou. Het goedkoopste contract staat altijd bovenaan. 
   
 3. Je klikt door naar de energieleverancier en vult je aanvraag in. 

Je ziet het; zo simpel is het om via Contractvergelijker energie te vergelijken en over te stappen. En je huidige energiecontract? Geen zorgen. Die stopt automatisch als je nieuwe contract ingaat. Zo betaal je nooit dubbel, en zit je geen dag zonder stroom.

Overstappen van energieleverancier

‘Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan’ is een bekend gezegde. Maar wil je nu wél graag weten hoe je via Contractvergelijker zoveel kunt besparen? Dat leggen we hieronder graag aan je uit. Er zijn namelijk verschillende factoren die ervoor zorgen dat jij minder betaalt.

Algemeen - Contractbreuk

Bespaar met energietarieven

De energietarieven van je energieleverancier vormen een groot onderdeel van je energierekening. Iedere energieleverancier bepaalt zelf zijn tarieven. In de praktijk betekent dit dat de onderlinge verschillen groot zijn. De ene energieleverancier kan op jaarbasis daardoor wel honderden euro’s goedkoper zijn dan de andere. Je eigen energieleverancier vertelt je dat natuurlijk niet, dus er is maar één manier om erachter te komen of je kunt besparen, en dat is vergelijken. Bij ons ben je daarvoor aan het juiste ad

Verlaag leveringskosten

Een ander onderdeel van je energierekening zijn de vaste leveringskosten. Vroeger werd dit ook wel ‘vastrecht’ genoemd. Dit is een vast bedrag dat je energieleverancier in rekening brengt, of je nu veel of weinig energie verbruikt. De vaste leveringskosten zijn eigenlijk de administratiekosten van je leverancier. Per leverancier verschillen deze kosten. Bij Contractvergelijker weten wij van alle energieleveranciers de vaste leveringskosten én het bedrag dat je onderaan de streep betaalt. Zo vind je bij ons eenvoudig het goedkoopste energiecontract.

Profiteer van welkomstkorting

In Nederland zijn er veel verschillende energieleveranciers. Hierdoor is er veel concurrentie op de energiemarkt en verzinnen ze van alles om nieuwe klanten aan zich te binden. Sommige energieleveranciers bieden bijvoorbeeld hoge welkomstkortingen. Als klant kun je hier flink van profiteren. In onze vergelijking zie je eenvoudig welke leveranciers je een welkomstkorting geven en hoe hoog deze korting is. Hou er wel rekening mee dat je deze korting niet direct krijgt, maar na het eerste jaar.

Gewijzigd energieverbruik

Natuurlijk heeft ook je energieverbruik veel invloed op hoeveel je uiteindelijk betaalt. Hoe minder stroom je verbruikt, hoe minder je uiteindelijk betaalt. Ga je minder energie verbruiken? Dan merk je dat niet direct in je portemonnee. Aan het begin van je energiecontract is er een bepaald voorschotbedrag vastgesteld. Dit is het bedrag dat je energieleverancier maandelijks bij je incasseert. Aan het eind van het contractjaar bekijkt je leverancier hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Verbruik minder energie

Heb je minder energie verbruikt dan vooraf is ingeschat? Dan krijg je terug wat je te veel hebt betaald. Op basis hiervan kan ook je voorschotbedrag voor het volgende jaar verlaagd worden. Maar ook dan geldt: maak vooral een vergelijking! Een lager maandbedrag is natuurlijk leuk, maar vaak zijn er ook dan betere deals te vinden waardoor je nog meer bespaart.

Alle energieleveranciers in één energievergelijker

Vattenfall
Pure energie
Essent
NLE
Eneco
budget-energie

Wanneer overstappen van energieleverancier?

Energie vergelijken kun je op ieder moment van het jaar doen. Voor een uiteindelijke overstap kán het slim zijn om nog even te wachten. Om te beginnen hangt dit af van of je een energiecontract voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd hebt.

Algemeen - Nieuw contract

Bepaalde tijd

Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd? Dan is het voordeel dat je gedurende de contractperiode zekerheid hebt over de tarieven die je betaalt. Een nadeel hiervan is dat je een prijsdaling pas merkt na verlenging van het contract. Voordat je overstapt, kijk goed naar de einddatum van je huidige contract. Duurt dit nog langer dan twee maanden? Dan kan je huidige leverancier een overstapboete bij je in rekening brengen. De reden is dat zij dan geld mislopen, omdat je je contract eerder opzegt.

Onbepaalde tijd

Een energiecontract voor onbepaalde tijd wordt ook wel een variabel contract genoemd. Dit is een energiecontract waarbij de energieprijzen niet zijn vastgezet. Gedurende het jaar kunnen de tarieven hierdoor veranderen. Prijsstijgingen voel je hierdoor direct in je portemonnee, maar het voordeel is dat je direct profiteert van dalende prijzen. Een ander voordeel is dat je een energiecontract voor onbepaalde tijd op ieder moment kunt opzeggen.

Voorkom boete bij overstappen

Je wil natuurlijk voorkomen dat je een overstapboete moet betalen. Heb je nu een energiecontract voor bepaalde tijd? Dan betaal je in geen enkel geval een boete en kun je overstappen op ieder gewenst moment. Bij een contract voor bepaalde tijd is het slim om eerst even de einddatum te checken. Is dit binnen twee maanden? Dan is er geen enkel probleem en kun je zonder boete overstappen. Als je contract nog langer dan twee maanden duurt, kun je beter nog even wachten met je overstap. De boete die je anders betaalt, hangt af van de resterende looptijd van je contract.

Resterend aantal maandenMaximale boete stroom en gas* 
2 - 18€ 100
18 - 24€ 150
24 - 30€ 200
31 of meer€ 250

* Deze bedragen gelden als je een contract hebt voor stroom én gas. Heb je een contract voor alléén gas of alléén stroom? Dan betaal je de helft van de hierboven genoemde bedragen.

Bespaartip

Zet de einddatum van je energiecontract in je agenda. Zo voorkom je dat je een mooie besparing laat liggen. Vergelijk in dat geval wel even opnieuw via Contractvergelijker. Je bent dan verzekerd van de meest actuele tarieven en acties.

Overstapboete vergoed

Wil je langer dan twee maanden voor de einddatum van je vaste energiecontract overstappen? Dan kan je nieuwe energieleverancier in theorie je overstapboete vergoeden. Tegenwoordig is er helaas bijna geen leverancier meer die dit doet. Doet een leverancier dit wel? Dan gelden er vaak extra voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je een contract voor meerdere jaren afsluit. Dit kan goed uitpakken, als de energieprijzen in de tussentijd stijgen. Maar dalen ze juist? Dan kun je hier voorlopig niet van profiteren. Informeer dus altijd goed naar de voorwaarden en laat toezeggingen altijd schriftelijk aan je bevestigen.

Algemeen - Cashback

Wat verkopers jou niet vertellen

Energiekosten laag houden

Je houdt je energiekosten natuurlijk het liefst zo laag mogelijk. Dat kan op verschillende manieren, Gelukkig zijn de meeste erg eenvoudig, waardoor besparingen voor iedereen binnen handbereik liggen. We geven je graag een paar tips om je energiekosten te beperken.

Overstappen bij verhuizing

Als je verhuist, is het vaak voordelig om ook naar een andere energieleverancier te verhuizen. De kans is groot dat je in je nieuwe woning meer of minder energie verbruikt. Dit is afhankelijk van of je groter of kleiner gaat wonen, en van de duurzaamheid van het nieuwe huis. Daarnaast kunnen ook energieleveranciers hun tarieven hebben aangepast. Een verhuizing is dus een goed moment om eens opnieuw te vergelijken. Let wel op als je een energiecontract voor bepaalde tijd hebt. Loopt deze nog langer dan twee maanden? Wacht dan nog even met overstappen. Een verhuizing is namelijk geen reden om voortijdig zonder boete te mogen overstappen.

Verbruik minder energie

Het klinkt als een open deur, maar minder energie verbruiken kan je een hoop geld besparen. En het is ook nog eens goed voor het milieu. Maar waar moet je beginnen? Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Een minuut korter douchen. 
 • Je gloei-, spaar-, of halogeenlampen vervangen door ledlampen. 
 • De verwarming een uur voordat je naar bed gaat al uitzetten. 
 • Oude apparaten vervangen door nieuwe energiezuinige exemplaren. 
 • Telefoonopladers de je niet gebruikt uit het stopcontact halen.

Slimme meter installeren

Veel huishoudens hebben inmiddels al een slimme meter. Nu zorgt het hebben van een slimme meter niet direct voor lagere energiekosten. Maar bij veel energieleveranciers kun je tegenwoordig je slimme meter eenvoudig uitlezen. Vaak zie je dan per dag of zelfs per uur hoeveel energie je verbruikt. Zie je dat je op bepaalde momenten veel verbruikt? Dan weet je vaak wel waardoor dat komt. En als je dat weet, is het ook makkelijker om te besparen.

Apparatuur uitschakelen

Apparatuur die je niet gebruikt kun je het beste uitzetten. Zo weet je zeker dat ze geen stroom meer verbruiken. Denk hierbij ook aan lampen die aan staan in ruimtes waar je niet bent. Wist je dat apparaten die op stand-by staan ook energieverbruiken? Ook al is dit vaak niet veel, het is toch zonde van je geld.

Cadeau bij overstappen

Het volgende voordeel is niet zozeer een besparing, maar wel een mooie bijkomstigheid. Soms bieden energieleveranciers je een cadeau aan als je naar hen overstapt. Dit kan een televisie zijn, maar ook een tablet, cadeaubon of spelcomputer. In onze vergelijking laten we het je zien als je een cadeau bij je energiecontract krijgt. Er zijn dan wel twee dingen waar je op moet letten: 

 • Heb je een cadeau gekregen en zeg je je vaste energiecontract te vroeg op? Dan betaal je niet alleen een overstapboete, maar ook een deel van de waarde van het cadeau moet je dan terugbetalen. 
 • Kun je kiezen tussen een cadeau of een welkomstbonus? Dan is een welkomstbonus onderaan de streep vaak voordeliger. Bij energiecontracten met een cadeau zijn de energietarieven namelijk vaak iets hoger.
Algemeen - Cadeau
Jaarlijks overstappen

Energieleveranciers passen regelmatig hun tarieven aan. De leverancier die vorig jaar het goedkoopst was, kan dit jaar wel eens duurder zijn dan anderen. Daarbij komt dat overstappers vaak een voordeliger tarief betalen dan mensen die al jarenlang klant zijn. Jaarlijks vergelijken en overstappen loont dus zeker de moeite.

Direct overstappen van energieleverancier

Heb je nu een energiecontract voor onbepaalde tijd, of een energiecontract dat binnen twee maanden afloopt? Dan staat niets je in de weg om direct over te stappen. Vind op Contractvergelijker eenvoudig de beste deal en zet je overstap meteen in gang. Binnen twee tot vier weken gaat dan je nieuwe contract in. En je huidige contract? Die stopt op dat moment automatisch.

Algemeen - Winnaar
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Veelgestelde vragen bij het overstappen

Dat hangt af van je energiecontract. Met een variabel contract kun je op ieder moment overstappen. Heb je een vast contract? Dan kun je overstappen aan het eind van de contracttermijn. Of soms een paar maanden eerder. Stap je te vroeg over? Dan betaal je een opzegboete.

Let bij het overstappen goed op de einddatum van je huidige energiecontract. Duurt dat nog een paar maanden of langer? Wacht dan nog even, om een opzegboete te voorkomen. Verder is het slim om te checken of het nieuwe energiecontract aan al jouw wensen voldoet. Bij Contractvergelijker kom je daar eenvoudig achter.

Overstappen van energieleverancier is via Contractvergelijker erg eenvoudig. Je vult je gegevens en wensen in, kiest de beste deal en vraagt je nieuwe energiecontract aan. Je oude contract wordt automatisch voor je opgezegd.

Als je overstapt, hoef je in de meeste gevallen je huidige energiecontract niet zelf op te zeggen. Dat doet je nieuwe leverancier automatisch. Wil je je huidige contract opzeggen omdat je gaat verhuizen? Dan moet je dat wel zelf doen.

Een overstap kan al binnen een maand geregeld zijn, uitgaande van een opzegtermijn van één maand. Heb je nu een vast contract dat nog langer duurt, en wil je een opzegboete vermijden? Dan duurt je overstap natuurlijk langer.

Heb je toch spijt van je overstap naar een andere energieleverancier? Binnen 14 dagen na je aanvraag kun je je overstap nog annuleren. Zonder opgaaf van reden.

Overstappen naar een andere energieleverancier is in principe altijd gratis. Maar zet je je overstap in gang terwijl je huidige contract nog enkele maanden (of langer) duurt? Dan betaal je aan je oude energieleverancier een overstapboete.

Een overstapboete voorkom je door goed te kijken naar de einddatum van je contract. Stap je een maand voor de einddatum over? Dan zit je altijd goed, en hoef je nooit een overstapboete te betalen.

Heb je een vast energiecontract dat afloopt? En heb je (nog) geen nieuwe contract afgesloten? Dan wordt je contract omgezet in een variabel contract. Zo zit je nooit zonder energie. Je kunt in dat geval altijd met een maand opzegtermijn opzeggen.

Dat hangt af van de energieprijzen op dat moment. En van de verwachting over de energieprijzen in de toekomst. Niemand kan dat laatste met zekerheid voorspellen. Zijn de energieprijzen op dit moment hoog? Dan is het misschien verstandiger om niet voor een contract van 3 jaar te kiezen.