Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Groene stroom vergelijken

Steeds meer mensen kiezen voor groene stroom. En wist je dat dat helemaal niet duurder hoeft te zijn dan grijze stroom? Bij Contractvergelijker vergelijk je eenvoudig alle groene energiecontracten.

Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

De groenste energieleveranciers

Bij Contractvergelijker kennen wij de kosten, voorwaarden, kortingen en acties van alle (groene) energieleveranciers. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal staat altijd bovenaan.

Groene energie vergelijken, hoe doe je dat precies?

 • 1
  Vul je gegevens in Op basis van jouw gezinssamenstelling kunnen wij je verbruik inschatten. Je kunt ook zelf je verbruik invullen.
 • 2
  Vul je wensen in Heb je voorkeur voor groene stroom, een bepaalde contractduur, of contracten waarbij je een cadeau krijgt?
 • 3
  Kies de beste deal In het zoekresultaat vind je nu de energiecontracten die het best bij je passen, met de goedkoopste bovenaan.

Bij Contractvergelijker vind je eenvoudig het energiecontract die het beste bij jouw wensen past. En dat tegen een zo laag mogelijk maandbedrag. Dat is wat wij noemen de kortste weg naar de beste deal!

Waarom groene stroom vergelijken via ons?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Ga snel naar:

Wat betekent groene stroom?

Groene stroom is stroom die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dit zijn bronnen die nooit opraken en niet vervuilend zijn voor het milieu. Bekende voorbeelden hiervan zijn zonne-energie en windenergie. Wil je een zo groen mogelijk energiecontract? Kies dan ook voor CO2-gecompenseerd gas.  Duurzaam geproduceerd biogas is het duurzaamste soort gas. Hier wordt alleen nog niet genoeg van gemaakt om een groot aantal huishoudens ervan te kunnen voorzien. CO2-gecompenseerd gas is dus eigenlijk gewoon aardgas, maar het verschil is dat de leverancier de CO2 compenseert door te investeren in de aanplant van nieuwe bomen.

Energie - Windenergie

Groene stroom aanbieders in Nederland

Tot een aantal jaren geleden moest je goed zoeken als je groene stroom wilde. Maar inmiddels bieden bijna alle energieleveranciers wel contracten aan met groene energie. Groene energie is al lang niet meer per definitie duurder dan grijze energie. Steeds vaker is groene energie niet alleen de duurzaamste keuze, maar ook de goedkoopste. Benieuwd of jij ook kunt besparen met een groen energiecontract? Maak dan een vergelijking via Contractvergelijker en kies in het filter voor groene energie.

Alle energieleveranciers in één energievergelijker

Vattenfall
Pure energie
Essent
NLE
Eneco
Powerpeers

Groene of vergroende stroom

Groene energie is niet altijd zo groen als het lijkt. Kies je voor groene stroom uit Nederland? Dan krijg je altijd stroom die gegarandeerd op een duurzame manier is opgewekt. Maar kies je voor Europese groene stroom? Dan is de kans groot dat je grijze stroom krijgt, die in een groen jasje is gestoken. Dit noemen we ook wel ‘vergroende stroom’. Dat vergroenen doen energieleveranciers door buitenlandse certificaten aan te kopen. In de volgende alinea lees je daar meer over. Vergelijk je energie bij Contractvergelijker? Dan laten we je duidelijk zien of je met Nederlandse groene stroom te maken hebt, of met de vergroende Europese variant.

Energie - Groene stroom

Misverstanden over groene stroom

Over groene stroom doen veel misverstanden en broodje-aap-verhalen de ronde. Tijd om er eens eens een aantal te ontkrachten:

Groene energie is duur

Toen er pas net groene energie op de markt was, was dit inderdaad duurder dan grijze stroom. Maar inmiddels is dat zeker niet meer per definitie het geval. De verschillen zijn meestal klein, en regelmatig komen groene energiecontracten als voordeligste uit de bus. Maak vrijblijvend eens een vergelijking en check het zelf.

Alle groene energie is duurzaam 

Dat is helaas niet het geval. Voor groene stroom uit Nederland geldt dit wel, maar voor groene stroom uit Europa geldt dit vaak niet. Dit is grijze stroom die met buitenlandse certificaten in een groen jasje is gestoken. Door hiervoor te kiezen draag je niet bij aan de productie van groene stroom in Nederland.

Groene energie is nep

Als argument wordt vaak gegeven dat er dezelfde stroom uit het stopcontact blijft komen. Want na een overstap komt er niemand een andere stroomkabel aansluiten in de meterkast. Dat laatste klopt natuurlijk, maar de groene stroom waarvoor je betaalt, wordt wel degelijk op een groene manier opgewekt. 

GvO-certicaten

Heb je een contract voor groene stroom uit Nederland? Dan kan je energieleverancier met Nederlandse GvO-certicaten aantonen dat jouw stroom daadwerkelijk duurzaam in Nederland is opgewekt.

Groene energie met groencertificaat

Europese groene stroom wordt dus vergroend door de aankoop van buitenlandse groencertificaten. Deze worden ook wel ‘Garantie van Oorsprong’ (GvO) genoemd. Per duizend kWh opgewekte groene stroom wordt er één GvO uitgegeven. Met een GvO weet je dus dat er ergens in Europa groene stroom is opgewekt. Vaak komen deze certificaten uit Noorwegen. Dit land wekt al tientallen jaren enorme hoeveelheden groene stroom op met behulp van waterkrachtcentrales. De vele GvO’s die dit oplevert hebben de Noren zelf eigenlijk niet nodig. En daarom verkopen ze deze certificaten aan energieleveranciers in onder andere Nederland. Op die manier kunnen ze grijze energie groen laten lijken.

Algemeen - Nieuw contract
Europese groene stroom

Het probleem van Europese groene stroom, is dat het op geen enkele manier bijdraagt aan de productie van groene stroom in Nederland. Sterker nog; je denkt duurzaam bezig te zijn, maar ondertussen krijg je gewoon grijze stroom geleverd die op een vervuilende manier is opgewekt. Dit voorkom je door bij Contractvergelijker energie te vergelijken en in het filter te kiezen voor Nederlandse groene stroom.

Wat verkopers jou niet vertellen

Tarieven groene energie

Groene energie was vroeger wat duurder dan grijze energie. Maar door o.a. subsidies en de productie die inmiddels voordeliger kan, is dat lang niet altijd maar zo. In veel gevallen komt een groen energiecontract voordeliger uit de bus dan een grijs energiecontract. Wil je weten wat je nieuwe maandlasten exact worden als je voor groene energie kiest? Maak dan snel een vergelijking op Contractvergelijker.

Algemeen - Besparen

Overstappen voor groene energie

Wil je graag overstappen op groene energie? Dan is Contractvergelijker de kortste weg naar de beste deal. Tegenwoordig staat niets je meer in de weg om voor groene energie te kiezen.

Voordelen van groene energie

Groene energie heeft twee grote voordelen: 

 • Doordat je stroom op een duurzame manier wordt opgewekt, komt hier veel minder of geen CO2-uitstoot aan te pas. 
   
 • Je stroom wordt opgewekt uit onuitputtelijke bronnen. De zon, wind en waterkracht raken immers nooit op. In tegenstelling tot kolen, gas en olie.

Soorten groene energie

Op Contractvergelijker kies je zelf hoe groen je energie moet zijn. In het filter kun je je wensen aangeven. Hierbij kun je kiezen uit: 

 • Groen uit NL: Dit is groene stroom die gegarandeerd op duurzame wijze is opgewekt in Nederland. 
   
 • Groen uit EU: Dit is grijze stroom die met buitenlandse certificaten in een groen jasje is gestoken. Geen echte groene stroom dus.
   
 • Grijze stroom: Deze stroom is uiteraard niet groen.

Groenste energie aanbieders vergelijken

Wil je alleen de groenste energieleveranciers met elkaar vergelijken? Bij Contractvergelijker kan dat! Maak een vergelijking en kies in het filter voor ‘Groen uit NL’. Je krijgt nu alleen de écht groene energiecontracten te zien, met de goedkoopste bovenaan.

Energie - Groene stroom
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Veelgestelde vragen bij over groene energie

Groene stroom is stroom die uit duurzame bronnen is opgewekt, zoals de zon, wind, of waterkracht. Dit in tegenstelling tot stroom die niet is opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals stroom uit kolencentrales. Dit wordt ook wel grijze stroom genoemd.

Een voordeel van groene stroom is dat voor de opwekking voor jouw stroom, geen of weinig CO2 is uitgestoten. Met andere woorden: je draagt bij aan een beter milieu. Een bijkomend voordeel is dat groene stroom vaak niet duurder is (soms zelfs goedkoper) dan grijze stroom.

Wil je bijdragen aan een beter milieu en klimaat? En dat zonder dat je het iets extra kost? Dan is overstappen naar groene energie een goed idee. Bij Contractvergelijker ontdek je eenvoudig wat het goedkoopste groene energiecontract voor jou is.

Wie de allergroenste energieleverancier is, is moeilijk te bepalen. Wil je een zo groen mogelijke keuze maken? Kies dan voor groene energie uit Nederland. In het zoekresultaat van Contractvergelijker selecteer je dit eenvoudig in het filter.

Groene energie is energie die aantoonbaar duurzaam is opgewekt. Vergroende energie is eigenlijk energie die uit vervuilende bronnen is opgewekt. Maar door de inkoop van bepaalde certificaten (Garantie van Oorsprong, ook wel GvO), wordt deze stroom als ‘groene stroom’ verkocht. Vaak heet dit dan ‘Europese groene stroom’.

Een Garantie van Oorsprong (GvO)is een officieel certificaat waaruit blijkt dat bepaalde energie aantoonbaar duurzaam is opgewekt. Maar energieleveranciers kunnen deze certificaten ook kopen in een ander land. Hierdoor kunnen zij ‘Europese groene stroom’ verkopen, die in werkelijkheid niet duurzaam is opgewekt.