Meer informatie over verwachtingen en ontwikkelingen
Veelgestelde vragen over energieprijzen
Hou je van zekerheid en verwacht je niet dat de energieprijzen binnen een jaar gaan dalen? Dan kan het verstandig zijn om je energieprijs voor een jaar of langer vast te leggen.
Variabele energietarieven worden in de regel vastgesteld op 1 januari en 1 juli van elk jaar. Maar energieleveranciers mógen dit in principe op ieder moment doen. Zijn er bijzondere ontwikkelingen op de energiemarkt? Dan kunnen variabele tarieven dus vaker worden aangepast.
De energieprijzen zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Daarom is het moeilijk om de energieprijzen over een langere periode te voorspellen. Wil je weten waar je aan toe bent? Maak dan regelmatig een vergelijk op Contractvergelijker.nl
Heel eenvoudig: je vult op onze website een aantal gegevens en je voorkeuren in. Daarna zie je in het zoekresultaat alle contracten die aan jouw wensen voldoen, met de goedkoopste bovenaan.
Een termijnbedrag is een vast bedrag dat je maandelijks betaalt. Dit is een voorschot. Aan het eind van het contractjaar krijg je een jaar- of eindafrekening. Heb je minder verbruikt dan ingeschat? Dan krijg je geld terug. Heb meer verbruikt dan ingeschat? Dan moet je bijbetalen.
Energiebelasting is een belasting die je betaalt over het verbruik van stroom en gas. Deze belasting is inbegrepen in het termijnbedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt. Die draagt de belasting vervolgens af aan de belastingdienst.
Gasregiotoeslag was een toeslag die je via je energieleverancier aan Gasunie betaalde. In het algemeen gold: hoe verder je van Groningen woonde, hoe hoger deze toeslag. Sinds 2020 mag dit niet meer en is een eventuele toeslag in alle regio’s gelijk.
ODE is een toeslag die je via je energierekening aan de overheid betaalt. De overheid gebruikt de opbrengsten van deze toeslag om de productie van groene energie te subsidiëren.
De stroomprijs per KwH bepaalt iedere energieleverancier zelf. Juist daarom is het slim om regelmatig energiecontracten te vergelijken. Bij Contractvergelijker doe je dit heel eenvoudig en kun je direct overstappen als je een betere deal ziet.
De uiteindelijke gasprijs die je betaalt, wordt bepaald door je energieleverancier. Maar er zijn prijsbepalende factoren waarop de leverancier geen invloed heeft, zoals de olieprijs. Wil je weten waar je het voordeligst uit bent met gas (en stroom)? Maak dan nu een vergelijking.